Така започва реализацията на Фаза 2, за която  Димитър Николов

...
Така започва реализацията на Фаза 2, за която  Димитър Николов
Коментари Харесай

С 40 млн. лв. от Плана за възстановяване развиват Индустриалната зона край ж. к. „Меден рудник“

Така стартира реализацията на Фаза 2, за която  Димитър Николов и екипът му започнаха да приказват незабавно след създаването на плана, там към този момент има закупени 7 терена от компании

Община Бургас кандидатства за близо 40 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност за развиване на Индустриалния парк край ж. к. „ Меден рудник “. Така стартира реализацията на Фаза 2, за която  Димитър Николов и екипът му започнаха да приказват незабавно след създаването на плана преди повече от 5 години. Кметът в този момент е внесъл докладна бележка в локалния парламент, с която желае утвърждението на общинските съветници за старт на процедурата.

В Индустриалната зона край ж. к. „ Меден рудник “ към този момент има закупени 7 терена от компании и с цел да се развиват вложенията, е нужна тази инфраструктура. Администрацията употребява всички вероятни способи външни средства да влязат в Бургас, а занапред следва и стартирането на плана за създаване на втора пътна връзка сред най-големия комплекс и центъра на града, с която терените в индустриалната зона ще станат освен по-достъпни, само че и по-атрактивни за бъдещи вложения.

Ако Общинският съвет на 30 ноември утвърди предлагането на кмета, в сегашния план за Фаза 2 се планува по едно и също време пробутване на всички нужни информационни връзки, както и електрозахранваща и ВиК инфраструктура,  с цел да не се разкопава по няколко пъти теренът и индустриалната зона да влезе в употреба допустимо най-скоро.

Уточняваме, че Община Бургас, в партньорство с „ Индустриален и логистичен парк – Бургас “ АД и „ Овергаз Мрежи “ АД, кандидатства с плановото предложение „ Инвестиции в развиването на Индустриален парк – Бургас. Кандидат и водещ бенефициент по процедурата е „ Индустриален и логистичен парк – Бургас “ АД, а Община Бургас е сътрудник.

Проектът включва създаване на довеждащата инфраструктура до парка и изгрждане на вътрешна инфраструктура на „ Индустриален парк – Фаза 2 “. Територията, обект на намеса, е разположена  в Промишлена зона „ Юг- Запад “. Довеждащата до парка инфраструктура се извършва от Община Бургас и ще бъде реконструирана улица " Търговска ". „ Овергаз Мрежи “ АД построяват довеждаща газова инфраструктура, която включва създаване на разпределителни газопроводи, газопроводни отклонения и уреди по бул. „ Чаталджа “ за зареждане с природен газ на „ Индустриален и логистичен парк - Бургас " (ПЗ „ Юг-Запад “).

Община Бургас работи по отделяне на тази територия като промишлен парк взаимно с Национална компания индустриални зони ЕАД още от началото на 2017 година, откакто бе построена напълно инфраструктурата във Фаза 1 на Индустриалния парк и потенциалът ѝ стартира да се изчерпва. Така  в капитала на „ Индустриален и логистичен парк – Бургас “ АД бяха импортирани парцели общинска и държавна благосъстоятелност, находящи се във ПЗ „ Юг- Запад “. 

Терените в зоната са стратегически разположени наоколо до интернационалния път за Турция, в непосредствена непосредственост до пристанище Бургас, директна връзка с Международно летище и Автомагистрала „ Тракия “. Разработен бе план за Изменение на Подробния  устройствен проект на ПЗ „ Юг-Запад “, засягащ импортираните в капитала на сдружението парцели, които се урегулираха и отредиха за „ индустриални, складови и обслужващи действия “. Впоследствие се създаде и механически капиталов план за създаване на вътрешната инфраструктура на парка.

Паралелно с проектирането се обследваха опциите за финансиране построяването на вътрешната инфраструктура. Такава опция дава Националният проект за възобновяване и резистентност. Компонент 3 „ Интелигентна промишленост “.

Условията за кандидатстване плануват безплатно финансиране на 80% от разноските за създаване на инфраструктурата, като останалите 20% се обезпечават от претендента и сътрудниците според от тяхното присъединяване. По предварителни планове общата стойност за създаване на довеждащата и вътрешната инфраструктура е 39 962 188 лв.. От тях за създаване на вътрешната инфраструктура са нужни 33 396 456 лв., за довеждащата (инфраструктурата по ул. „ Търговска “) - 6 565 732, от които 5 796 643,00 лева за създаване на улицата  и 769 089 за газопреносната мрежа.

При одобрение на плановото предложение Индустриален и логистичен парк- Бургас АД следва да обезпечи 20% съфинансиране за създаване на вътрешната инфраструктура,  на стойност 6 680 хил. лв., като се планува те да бъдат обезпечени от наличните средства на сдружението по банкови сметки от услугите, които ще дава на притежателите посредством построяването на инфраструктурата и от вземанията от продажба на парцелите.

Община Бургас, като сътрудник по плана за създаване на довеждащата инфраструктура „ следва да обезпечи 20 % съфинансиране на стойност 1 159 328 лв.. Овергаз Мрежи АД вземат участие със 20% съфинансиране за създаване на газопреносната мрежа.

Условията за кандидатстване изискват решение на Общинския съвет по отношение на кандидатстването по плана, от една страна като орган на локално самоуправление, а от друга като орган, упражняващ правата на Общината в комерсиалните сдружения с общинско присъединяване в капитала. Такова решение до този миг не бе взето заради липса на конституиран Общински съвет.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР